De omschrijving in de webshop geeft alle informatie van een tocht
Inschrijven kan alleen via de website als je ingelogd bent. Ga naar het menu ‘zeiltochten’ voor alle tochten en voeg de tocht toe aan je winkelmandje. Kies de opties van belang, lever eventueel een kortingscoupon voor zeemijlen in en kies uiteindelijk voor betalen. Je kunt kiezen tussen iDeal (NL) of Bancontant (UK, DE, BE). Als je belangstelling hebt voor een tocht en deze is volgeboekt dan bestaat soms de mogelijkheid om op de reservelijst te gaan staan. Dat is om twee redenen gunstig. Als er ~ 6 extra inschrijvingen zijn, bestellen we een tweede huurboot. En als er iemand uitvalt krijg jij dieopengevallen plek.
Alleen als je je officieel hebt ingeschreven en de tocht hebt betaald, is je inschrijving definitief! Je krijgt een bevestiging (als die bevestiging uitblijft, bel dan even voor de zekerheid).
Als de randvoorwaarden van de tocht wijzigen (ander schip, andere tochtprijs, andere periode) dan worden deelnemers van te voren hiervan op de hoogte gesteld, en er kan dan van de tocht afgezien worden. Als Genosea een tocht annuleert vanwege Corona, Vulkaan uitbarstingen en andere zaken dan krijg je daar zo snel mogelijk bericht van. Je betaling wordt dan teruggestort.
Voorbereidingen
Meestal wordt een van de deelnemers gevraagd alvast boodschappen voor de eerste dag(en) te doen. En dan het varen zelf…! In overleg met de bemanning wordt het feitelijke reisdoel vastgesteld. Het kan zijn dat door onervarenheid van de bemanning, slechte weersomstandigheden of andere malheur een ander reisdoel moet worden gekozen dan in het programma was aangegeven.
De invulling van de tocht wordt vervolgens door de deelnemers zelf bepaald. Mijlen maken en doorhalen? Of juist korte dagtochten met veel toeristische uitstapjes?
Het Genosea-programma bevat afwisselende, interessante en soms ambitieuze bestemmingen en vaargebieden. Maar zeilen is een sport waarbij de natuur nog steeds het laatste woord heeft.
Dat betekent dat bestemmingen die in het zeilprogramma met veel enthousiasme beschreven worden, door de omstandigheden niet altijd gehaald kunnen worden. Factoren die het wel of niet bereiken van de voorgenomen bestemming kunnen beinvloeden zijn:
Zwaar weer
Bij te zwaar weer, of voorspeld zwaar weer, kan het simpelweg te risicovol of zelfs onmogelijk zijn om de bestemming te bereiken.
Gebrek aan wind
Windstilte of verkeerde wind: of je wel of niet gaat motoren om toch tegen de wind in je bestemming te bereiken is vooral een afweging van comfort, kosten en milieu. Anders wordt het als er geen motor aan boord is, of de brandstofvoorraad te klein is: dan vervalt deze optie.
Materiaalpech
Genosea huurt schepen bij voorkeur bij verhuurders waar (goede) ervaring mee is, maar alles kan kapot. Denk daarbij niet alleen aan gebroken stagen: het is wel eens voorgekomen dat de navigatieverlichting uitviel, en de schipper besloot om daarom niet ’s nachts door een drukke scheepvaartroute te varen.
Ervaring van de bemanning
Dit is deels gerelateerd aan zwaar weer: als de bemanning niet in staat is om bij te dragen aan een veilige vaart kan er beter een ander reisdoel gekozen worden. Zeeziektebestendigheid speelt daarbij bijvoorbeeld een rol, maar ook bij oversteken of er naast de schipper een voldoende ervaren bemanningslid is die de rol van wachtleider op zich kan nemen.
Genosea houdt zoveel mogelijk rekening met de bemanningssamenstelling, maar als er niet voldoende ervaren leden inschrijven, moet soms het reisdoel aangepast worden.
Deze factoren hebben vrijwel alle met de veiligheid te maken. De afweging vindt uiteindelijk altijd plaats door de schipper: hij/zij is verantwoordelijk voor een veilige vaart en heeft daarom ook de exclusieve bevoegdheid om hierover besluiten te nemen.
Dat is niet alleen een afspraak die binnen Genosea geldt, maar die zelfs wettelijk vastgelegd is!