Praktische informatie

Wat neem je mee aan boord van een zeilboot?

Naast je persoonlijke toiletspullen is makkelijk zittende kleding die snel droogt (fleece) een aanrader. Voor een goede nachtrust heb je een kussensloop (dat kan ook een T-shirt zijn), eventueel een hoeslaken en een slaapzak nodig. Kussens zijn vaak aanwezig (en anders stop je je fleece trui in een T-shirt).

We koken om de beurt en uiteraard wassen we ook af. Neem daarom een theedoek mee.

Hou rekening met verschillende weersomstandigheden. Soms varen we ‘s nachts door en dan kan het best wel eens frisjes zijn.
Neem extra kleding voor warm- en koud weer mee, een muts, (baseball cap of hoed) een zonnebril, zonnebrandmiddel, en schoenen of laarzen met lichtgekleurde zool die geen steentjes vasthouden (je wil geen zwarte strepen of krassen achterlaten op dek) mee. In het voor- of najaar zijn waterdichte handschoenen geen overbodige luxe – zelfs in mei en juni wil het nog wel eens koud zijn op zee!

Ga je meer zeilen dan zijn een waterdicht zeilpak en bootlaarzen een goede investering. Vaak kunnen deze ook gehuurd worden.
De ruimte op een zeilboot is beperkt. Neem daarom alleen een reistas of plunjezak mee (geen harde koffer!).

Reddingsvesten zijn vaak al aan boord of kunnen gehuurd worden. Neem je toch je eigen reddingvet mee, controleer dan ruim tevoren of de eerstvolgende keuringsdatum wel na het einde van de tocht valt!

Ben je gevoelig voor zeeziekte vergeet dan niet om een anti-zeeziektemiddel (bv Primatour) mee te nemen.
In een buitenlandse haven de douane of immigratie om een identiteitsbewijs (paspoort voor VK) vragen. (Ook in Nederland ben je verplicht om je te identificeren )

Apparatuur kan je vaak alleen opladen als we in een haven aan de walstroom liggen. Een opgeladen powerbank is dan handig.

 

Winterzeilen

We zeilen regelmatig rond Oud-en-Nieuw bij de Kanaaleilanden. Meestal is het weer daar – vergeleken met Nederland – relatief zacht, maar het kan verkeren: we hebben daar een keer gezeild tussen Kerst en Oud-en-Nieuw waarbij zeewater-buiswater aan de railing bevroor en iedereen op de eilanden met klem aangeraden werd niet de weg op te gaan en vooral thus te blijven. Maar dat was één winter uit vele. We hebben die winter overigens prima gezeild!

Toch, bedenk wel dat de dagen kort zijn en het tijdstip van uitvaren en aankomen wordt bepaald door het tij. Vrijwel iedere dag zal er of in het donker uitgevaren worden, of in het donker aangekomen in de volgende haven. Dat betekent dat je op kou berekend moet zijn!

Mijn advies: zorg dat je warm en droog blijft. Draag dus liefst ademende kleding, zodat je geen last krijgt van condens. Zorg dat je extremiteiten (voeten, handen, hoofd) warm blijven. Als het regent of als er water overkomt: draag een goed zeilpak.

Concreet:

Oliegoed of zeilpak: hoge zeilbroek (jollebroek) en jas met hoge kraag en capuchon, liefst ademend. Mocht je dit niet hebben, informeer of je iets kan lenen of kan huren!

Warm schoeisel: liefst ruime leren en/of goretex (oid) laarzen met warme sokken, liefst warme paardrijsokken of skisokken die tot ruim over je kuiten gaan en die niet afzakken. Te dikke sokken in te krappe laarzen hinderen de bloedsomloop, waardoor je alsnog koude voeten krijgt. Zorg dat er geen water in je schoenen of laarzen loopt!

Thermo ondergoed: lange thermo onderbroek en thermo T-shirt met lange mouwen.

Fleece broek en trui.

Muts en nekwarmer (geen loshangende kleding, dus geen das of shawl.

Handschoenen – als het regent en je bent actief aan het zeilen, dan kan je niet altijd voorkomen dat er water in je handschoenen loopt – het is dan handig om handschoenen of wanten met losse voering te hebben, dat droogt veel makkelijker. Een reserve paar is ook handig.

En voor ’s nachts: een warme slaapzak, evt. twee slaapzakken – de meeste slaapzakken zijn zo glad en een extra deken niet blijft liggen en er af glijdt. Twee slaapzakken – liefst een wat dunne en een wat dikkere – is ideaal omdat je zo afhankelijk van de omstandigheden de isolatiegraad kunt aanpassen.

Mocht je onverhoopt nat en koud worden, meld het dan, waarschijnlijk is er wel iemand die jouw taak kan overnemen zodat jij je kan omkleden. Als het afzien wordt, zorg dan regelmatig voor warme dranken als thee, koffie, warme chocolademelk of soep om de bemanning buiten op de been te houden!

 

Post-Brexit naar het Verenigd Koninkrijk

Door Brexit is er het een en ander veranderd in de procedures die moet doorlopen voordat je in Engeland, Schotland of Wales aan land kunt gaan na een oversteek vanuit de EU. De gele Q-vlag is weer terug van weggeweest, maar je moet je ook ruim van te voren aanmelden. Hier kan je lezen waar je aan moet denken.

 

Bemanningslijst

Tijdens een zeiltocht is het handig en vaak zelfs verplicht om een goed ingevulde bemanningslijst aan boord te hebben, met daarin de gegevens die door de autoriteiten gevraagd worden: officiële namen, geboortedatum en -plaats, nationaliteit en paspoort- of ID-nummer. Daarnaast kan het bij onverhoopte (medische) incidenten nodig zijn dat de schipper of een ander bemanningslid weet wie er bij incidenten gewaarschuwd moet worden en wat je verzekeringsgegevens zijn indien je opgenomen moet worden in een (buitenlands) ziekenhuis. Het snel bij de hand hebben van deze informatie kan e.e.a. bespoedigen en de kwaliteit van de zorg op een hoger niveau brengen.

Help je schipper een handje door de gevraagde informatie ruim voor vertrek te verstrekken!

Voor schippers en tochtvoorbereiders is hier het spreadsheet beschikbaar.

Voorbereiding

Als je op reis gaat is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten – dat is bij een Genoseatocht niet anders. Met name als je mogelijk in het buitenland terecht komt. Daarnaast is het handig om aan tochtvoorbereiding te doen: waar ga je varen, wat zijn daar de mogelijkheden en wat zijn de plaatselijke omstandigheden: getijverschillen, stroomsterktes, wat zijn handige tijdstippen om uit te varen en wat is een handig tijdstip om weer terug te komen. Wat zijn de bezienswaardigheden in de regio die jij zou willen zien en hoe zou je dat bij de tocht kunnen inplannen? Je kunt dit aan de schipper overlaten, maar het kan handig zijn om hier ook zelf even naar te kijken zodat je goed voorbereid inscheept!