Thuis zeilen

Thuis zeilen

Thuis zeilen

Sailing the eggs op de wadden, de zeezeiltraining voor studenten, Hemelvaart op de Balttische Zee.. Alledrie tochten die niet kunnen doorgaan doordat het coronavirus ons thuishoudt. Toch kun je thuis ook met zeilen bezig zijn. Daarom enkele tips voor wie de wind door de haren wil voelen, het water om zich heen of haar navigatiekunsten op peil wil houden – al is het dan vanuit de luie stoel. Met grote dank aan Manouk Visser die bijna alle heeft aangeleverd.

Boekentips:

Vrouwen kunnen niet zeilen – Wieke van Oordt (2018)

Voor elke (mee)zeiler een feest der herkenning. Als nieuwe zeiler beschrijft Wieke eigenaardigheden van de zeilsport, die voor de doorgewinterde watersporter al vanzelfsprekend zijn. Een grappige (soms hilarische) spiegel voor fanatieke zeilers, een vermakelijke introductie in de zeilcultuur voor beginnende zeilers.

Dit nemen ze je nooit meer af – Ben Rutte (2013)

Op een bierviltje zullen we de plannen waarschijnlijk niet schrijven tijdens de quarantaine, maar dromen over die grote zeilreis doen we vast allemaal. Nu je thuis opgesloten zit is het extra lekker om meegenomen te worden met de jaloersmakende reis die de Blauwe Pinquin heeft gemaakt. Vlot geschreven & mooi avontuur!

Heb jij nog goede tips?

Noord van de zee – Eerde Beulakker (2004)

Dit boek en een van de vele andere boeken van Beulakker zullen door veel leden al verslonden zijn. Noord van de zee is een veelzijdig boek: over zeilen, relaties en geschiedenis van het Noorden van de Zee. Wie weet wordt de koppige mooi weer zeiler toch nog nieuwsgierig naar de koudere streken?

Vlogs:

Erik Aanderaa (https://www.youtube.com/channel/UCUH6fLsV6J7WKEmf7vJKfAw)

Deze Noorse zeiler heeft als motto ‘No bullshit, just sailing’. En dat krijg je bij zijn vlogs. Zo zie je hem bijvoorbeeld in januari solo van Noorwegen naar de Shetland eilanden varen en doet hij verslag hoe hij in 10 BFT terecht komt. Zijn uitzonderlijk lange vlogs van soms bijna een uur zitten zo goed in elkaar dat het de moeite waar is ze helemaal af te kijken. Zelfs als hij last heeft van zeeziekte.

Sailing Uma (https://www.youtube.com/channel/UCXbWsGV_cjG3gOsSnNJPVlg)

Zin in een lange zeilmarathon? Sailing Uma is de moeite! Vijf jaar geleden kocht dit jonge stel (beide architect) een boot om de wereld rond te zeilen. Ze bouwden het om tot een energie neutraal, zeebestendig schip. Nu, vijf jaar later, trekken ze meer naar het noorden en maken ze hun jacht klaar voor nieuwe avonturen.

Cursussen:

Vaarbewijs 1 en 2

Niet alleen nuttig als je ooit met een boot van meer dan 15 meter zeilen, ook geeft de lesstof je heel veel inzicht in de verschillende aspecten van het zeezeilen. Navigatie, weersontwikkelingen, hoe zit de motor in elkaar en wat zijn de regelementen op zee komen aan bod. Je kunt een boek kopen met de lesstof maar je kunt ook een online cursus volgen. Er worden er verschillende aangeboden op internet.

Hydromechanica – TU Delft (https://ocw.tudelft.nl/course-lectures/college-1/?course_id=12334)

Het introductievak Hydromechanica 1 van de TU Delft is te bekijken op internet en te beluisteren als podcast. Er is ook cursusmateriaal voor handen. Mooie manier om het zeilen beter te leren begrijpen. Natuurkunde op vwo 6 niveau wordt als basis gebruikt, dus toegankelijk voor alle bèta’s.

Podcasts:

Zeedrift (VPRO) (https://www.vpro.nl/speel~POMS_VPRO_2442344~zeedrift~.html)

Radioverhaal over de aantrekkingskracht én het gevaar van de zee. 25 minuten de zee beleven op de bank.

Filmtips van Hiswa (https://www.hiswarai.nl/nieuws/nieuwsartikel/films-over-boten-en-zeilen-8-kijktips/)

Naast ‘classic thriller’ Waterworld, verschillende films en documentaires over solozeilers, zoals ‘All is lost’ met Robert Redford, maar ook het verhaal over de 14-jarige Laura Dekker. Daarnaast een documentaire over Coxless Crew, een team van vier vrouwen die van San Francisco naar Australië roeiden om twee goede doelen te steunen.

Geen reactie's

Geef een reactie