Wat neem je mee?

Bijschrift bij de afbeelding.

Wat neem je mee aan boord van een zeilboot?

Naast je persoonlijke toiletspullen is makkelijk zittende kleding die snel droogt (fleece) een aanrader. Voor een goede nachtrust heb je een kussensloop (dat kan ook een T-shirt zijn), eventueel een hoeslaken en een slaapzak nodig. Kussens zijn vaak aanwezig (en anders stop je je fleece trui in een T-shirt).

We koken om de beurt en uiteraard wassen we ook af. Neem daarom een theedoek mee.

Hou rekening met verschillende weersomstandigheden. Soms varen we ‘s nachts door en dan kan het best wel eens frisjes zijn.
Neem extra kleding voor warm- en koud weer mee, een muts, (baseball cap of hoed) een zonnebril, zonnebrandmiddel, en schoenen of laarzen met lichtgekleurde zool die geen steentjes vasthouden (je wil geen zwarte strepen of krassen achterlaten op dek) mee. In het voor- of najaar zijn waterdichte handschoenen geen overbodige luxe – zelfs in mei en juni wil het nog wel eens koud zijn op zee!

Ga je meer zeilen dan zijn een waterdicht zeilpak en bootlaarzen een goede investering. Vaak kunnen deze ook gehuurd worden.
De ruimte op een zeilboot is beperkt. Neem daarom alleen een reistas of plunjezak mee (geen harde koffer!).

Reddingsvesten zijn vaak al aan boord of kunnen gehuurd worden. Neem je toch je eigen reddingvet mee, controleer dan ruim tevoren of de eerstvolgende keuringsdatum wel na het einde van de tocht valt!

Ben je gevoelig voor zeeziekte vergeet dan niet om een anti-zeeziektemiddel (bv Primatour) mee te nemen.
In een buitenlandse haven de douane of immigratie om een identiteitsbewijs (paspoort voor VK) vragen. (Ook in Nederland ben je verplicht om je te identificeren )

Apparatuur kan je vaak alleen opladen als we in een haven aan de walstroom liggen. Een opgeladen powerbank is dan handig.