Zeiltochten

2019 – Met Gromit naar de East Coast Rivers

 195

In vier dagen (Pinksteren) willen we de Noordzee oversteken en twee havens/rivieren aan de Engelse Oostkust bezoeken voordat we weer terug de Noordzee oversteken.

Clear
Artikelnummer: N/B Vaargebieden: , Tochtkarakter: , , Inschepen: 07/06/2019 4 dagen 4 deelnemers
Beschrijving

In de begintijd van Genosea voeren we regelmatig met de Stad Rotterdam in een weekeinde op en neer naar Engeland: vrijdagavond vertrekken vanuit Scheveningen, zaterdagmiddag een Engelse haven bezoeken (meestal Lowestoft of Pin Mill). Zaterdagavond weer uitvaren en zondagmiddag terug in Scheveningen. Maar de Stad Rotterdam was een 16 m lang volbloed wedstrijdjacht gebouwd door Frans Maas: hard werken maar wel snel zeilen.

Nu gaan we met Gromit: een klein bootje van 6,5 m. Goed zeilend, maar zonder motor en met geen ander toilet dan emmer of preekstoel. De afstand vanuit Den Helder is wat groter en de kans dat we tegenwind hebben is ook redelijk groot. Daar staat tegenover dat we nu met Pinksteren en een extra snipperdag vier dagen hebben. Met goed zeilen en een beetje geluk moet het lukken om na de eerste haven nog een tweede rivier aan te doen voor we weer terug oversteken!

Gromit heeft plek voor 4 personen. Tijdens de oversteek zijn er twee op wacht, de andere twee hebben ieder een royale hondekooi tot hun beschikking. Een wacht duurt 4 uur, om de twee uur wisselen we 1 persoon. Terwijl de één stuurt en uitkijk houdt kan de ander zich bezighouden met de navigatie, de AIS controleren op mogelijke schepen op ramkoers en af en toe iets warms te eten of te drinken maken.

Als we een beetje wind mee hebben dan gaat de spinnaker erop maar als we wind tegen hebben zullen we moeten opkruisen. In dat laatste geval bepaalt de wind welke haven of rivier we zullen aanlopen.

Deze tocht geldt als gelegenheid om je te kwalificeren voor een Genosea-zeeschipper nominatie: van tochtvoorbereiding, via klassieke kustnavigatie en gegist bestek tot de verantwoording van wachtleider.

Tochtplan

Tochtplan

Inschepen donderdagavond 6 juni in de jachthaven van de Koninklijke Marine Jacht Club. Met de eerste eb – diezelfde nacht nog – willen we de Noordzee op, naar East Anglia en haar mooie East Coast Rivers. Waar we landen zal o.a. van de wind en het tij afhangen. Tot de mogelijkheden behoren Lowestoft, Southwold (river Blyth), Orford (river Ore and Alde), Woodbridge (river Deben) en Pin Mill (river Orwell). En als alles gunstig verloopt willen we naast de eerste plek waar we landen ook nog een tweede (rivier) bezoeken voordat we weer oversteken terug naar Den Helder waar we maandag tweede pinksterdag 10 juni weer terug willen zijn.

Vertrekhaven
Aanvullende informatie
Aantal deelnemers

4

Aantal dagen

4

Rol aan boord:

Zeeschipper, Bemanning