Zeiltochten

2023 – Spitsbergen

 2.250

In 2023 willen we weer (voor de derde keer!) naar Spitsbergen! Een lange en bijzondere reis, we leggen ~ 1.500 nm af in 3 weken tijd.

De voorlopige vertrekdatum staat op 4 juli 2022 en er zijn 2 prijzen als eerste indicatie berekend:

  • kale boothuur: € 2.250 per persoon
  • all-in prijs: € 3.700 (incl. proviciant, vlucht, bijkomende kosten) per persoon

Bekijk de uitgebreide beschrijving en een opbouw van de kosten bij de vertrekhaven. Deze reis kan alleen doorgaan als de boot vol geboekt is. (8 personen)

Clear
Artikelnummer: 2023-02 Vaargebied: Tochtkarakter: , , Inschepen: 03/07/2023 21 dagen 8 deelnemers
Beschrijving

Een definitieve poging om na 2 jaar corona beperkingen in 2023 weer (voor de derde keer!) naar Spitsbergen te zeilen!

Vertrekken we vanuit Tromsø, Noorwegen naar Longbearbyen, Spitsbergen, via Borjnoya (Bear Island) dan is het ongeveer  1.500 nautische mijlen. Een serieuze zeiltocht naar een unieke bestemming. We zullen 3 weken nodig hebben voor deze tocht

Voor een aantal gebieden op Spitsbergen moet je een speciale vergunning aanvragen. Onderdeel daarvan is dat je aan boord een geweer hebt voor de veiligheid. (Die je overigens huurt in Tromsø) Een bijzondere tocht waarvoor een uitgebreide voorbereiding noodzakelijk is. Daartoe zal een kernteam van de bemanning zich met deze voorbereidingen moeten bezighouden. Uiteraard kunnen zij daarbij rekenen op advies en steun van bemanningen die hen voorgingen.

Heersende Windrichting/Kracht

Tochtplan

Spitsbergentocht

Vanuit Noord-Noorwegen via Beren Eiland naar Spitsbergen en weer terug.

In Longyearbyen, de grootste nederzetting op Spitsbergen, varieert de gemiddelde temperatuur van min 14 °C tijdens de winter tot plus 6 °C tijdens de zomer, een verschil van slechts 20 graden, als gevolg van het zeeklimaat.
De sneeuw verdwijnt en kleine bloemetjes bloeien. De gonzende vogelkolonies staan in schril contrast met de stilte van de lange donkere winter. De zomertijd op Spitsbergen is kort en heftig. Tijdens de lange dagen stijgen de temperaturen tot 4-5 °C boven nul en incidenteel zijn er uitschieters naar soms wel een graad of tien.

Wanneer er sprake is van een Poolnacht, is er natuurlijk tijdens de zomer sprake van een Middernachtzon. In Longyearbyen is er een middernachtzon van 15 april tot 26 augustus. In tegenstelling tot de middernachtzon op plaatsen op een lagere breedtegraad, staat de zon op Spitsbergen hoog aan de hemel en maakt het moeilijk om te bepalen of het dag of nacht is.

 

 

 

Vertrekhaven

Vliegen op Tromsø en dan dichtbij inschepen is het plan. Er is een goede verbinding met Amsterdam Schiphol, overstappen in Bergen

Vlucht AMS – TOR (Tromsø)
Na wat zoeken is de snelste trip via Bergen. Overstappen op een lokale carrier. De prijs per persoon van ~ € 383 is zeer schappelijk. Goedkoopste prijzen ordegrootte 7-12 weken vooraf boeken. Daarna lopen de prijzen snel op tot ~€ 1.200 per retour per persoon.

Kijkend naar een begroting per persoon:

Omschrijving Berekening Bedrag
Boothuur (incl. 10% voor gas, bedlinnen, schoonmaak) 1,1 * ~ € 3.500 * 3 / 6 € 2250
Diesel  300 ltr * €1,65 / 6 € 83 
Voedsel (richtprijs van barqo.co, pp en pd) eten aan boord, geen alcohol) € 35 * 15 € 525
Vliegreis (incl. Tax etc.) op basis van 7 wkn vroegboeken € 450 € 450
Vervoer (onbekend)  p.m € 100
Vergunningen (onbekend) p.m. € 100
Totaal € 3.708

 

Aanvullende informatie
Aantal deelnemers

8

Aantal dagen

21