Zeiltochten

2019 – Zeezeiltraining voor studenten

 95

Kennismaken met het zeilen met een kajuitzeiljacht, de Waddenzee met eb en vloed, hoog en laagwater, geulen en platen en de effecten van wind tegen stroom en de Noordzee met zeegang en deining. Kennismaken met ‘s nachts zeilen en navigeren. We hebben nu in ieder geval één boot vol en we hebben genoeg belangstellenden gehoord die ook mee willen dus er wordt nog een boot bij gehuurd.

Clear
Artikelnummer: 201908 Vaargebied: Tochtkarakter: , Inschepen: 13/04/2019 2 dagen 8 deelnemers
Beschrijving

Het doel is redelijk ambitieus: een rondje Texel en Vlieland in twee dagen, maar het kan. Van te voren zal er een tochtplan opgesteld moeten worden: wat zijn de voorwaarden om dit te laten slagen. Hoe laat moeten we vertrekken, wat zijn de alternatieven (plan B) als de wind niet meewerkt of er zich andere tegenslagen voordoen. Hoe verdelen we de taken aan boord: wie doet inkopen (inventariseert dieetwensen), hoe verdelen we de wachten. Er zal ook ‘s nachts gevaren worden – we wisselen elkaar dan af met slapen en wachtlopen. We gebruiken de lichten van boeien, vuurtorens en havenlichten om onze weg te vinden. Om ons ambitieuze doel te kunnen bereiken moeten we stroom mee hebben: de tijdstippen van kentering zullen van te voren berekend moeten worden. Misschien willen we over een ondiepte: hoe laat is het hoogwater/laagwater en in welk tijdvenster kunnen wij over die ondiepte heen?
Deze onderwerpen en nog veel meer zullen tijdens dit weekeinde aan de orde komen.
De schipper van Gromit is Kees Koek, 0610402108.

Tochtplan

Rondje Texel en Vlieland

Inschepen vrijdagavond 12 april. We varen met twee boten: Gromit vanuit Harlingen en Sirius vanuit Makkum.
Het plan is om – als de wind meewerkt – zaterdagochtend vroeg met het tij mee richting Texel/Den Helder te varen, daar een tijstop te maken en vervolgens met tij mee buitenom Texel en Vlieland over de Noordzee naar Vlieland of Terschelling te zeilen. Daar volgt dan weer een tijstop voor we het laatste stuk met de vloed mee naar de thuishaven varen.

Vertrekhaven

Noorderhaven, Harlingen (Gromit) en Makkum (Sirius).

Aanvullende informatie
Aantal deelnemers

8

Aantal dagen

2